www.surinamersindiaspora.net

Get†the†Adobe†Flash†Player†to†see†this†video.

 

Home
Van de webmaster
Republiek Suriname
Wie zijn... Wij Surinamers
Waarom wij vertrekken
Hier wonen en werken wij
Wij vertellen

Diaspora Toerisme
Resort Bakkie
Vliegtarieven
SrananPasi

Berichten in de media

 

Hier wonen en werken wij

SURINAMERS IN DIASPORA 2013 |

 

Surinamers in diaspora. Dat zijn Surinamers die buiten de Republiek wonen en werken. Maar waar precies?

Verenigde Staten van Amerika (USA), het Verenigd Koninkrijk Groot-BrittanniŽ en Noord-Ierland (UK), BraziliŽ, Guyana, Frans-Guyana, Venezuela, Aruba, Duitsland, BelgiŽ en IndonesiŽ. Zomaar een paar landen, waarvan we met zekerheid weten dat daar Surinamers wonen en werken.

Surinamers in Nederland

Wat wij zeker weten is dat er veel Surinamers in Nederland wonen en werken. Eind september 1980 woonden er 338 duizend Surinamers in Nederland. In 1935 telde Nederland zo'n 200 Surinamers; ze waren student, sporter of jazzmuzikant. Na 1945 kwamen steeds meer Surinaamse jongeren uit de Creoolse (Afro Surinaamse) en Joodse elite in Amsterdam of Leiden studeren.

Cijfers van Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in Nederland
In 1972 was het aantal Surinamers in Nederland 53 duizend. En in 2010 was het aantal  343 duizend.
Tussen 1975 en 1980 was er een forse emigratie stijging naar Nederland van Surinamers. Vooral Hindostaanse Surinamers en Afrikaanse Surinamers.
Een belangrijke oorzaak daarvan was de toescheidingsovereenkomst. Daarin werd bepaald dat Surinamers tot vijf jaar na de onafhankelijkheid op 25 november 1975 alsnog voor de Nederlandse nationaliteit mochten kiezen. Maar zij moesten wel naar Nederland emigreren. Ook na 1980 vertrokken nog steeds Hindostaanse Surinamers en Afrikaanse Surinamers naar Nederland. Tussen 1972 en 1981 vestigde zich meer dan de helft van de huidige eerste generatie Surinamers in Nederland. Ook begin jaren negentig migreerden Surinamers naar Nederland, mogelijk vanwege de slechte economische situatie in Suriname.


Grotere kaart weergeven