surinamersindiaspora.net

SMARTPHONE PAGES

PAGE

CONTENT

1

SURINAMERS

2

SAMENWERKING

3

SRANANPASI

4

CONTENT

5

CONTENT

6

CONTENT

7

RESORT BAKKIE

8

CLAUDIA REFOS

9

DAMARU

10

NETWERK
   

SrananPasi...
De unieke Surinaamse weg naar duurzame voorspoed

 


Roy Silos

Co-founder SrananPasi

Uitbuiting kent geen kleur

Het zit in de mens. Chinezen hebben hun eigen mensen tot slaven gemaakt bijvoorbeeld. Dit heeft me van het emotionele pad afgeholpen.
Ik zoek het dieper...

 

“KETI KOTI... HOE WIJ HIER OOK SAMEN KWAMEN”

 

Wij treuren niet maar gaan door op de schouders van onze dappere voorouders.
In hun geest gaan wij nu alle Surinamers samenwerken aan het Suriname van 2025.


 

 

Suriname is een koloniale constructie dat onderweg is naar een entrepreneurs natie. Suriname als constructie wordt beschreven door Gerard van Westerloo en Willem Diepraam in het boek Friman Gron in de jaren zeventig.

Ik ben dankbaar dat ik geboren en gevormd ben in de constructie Suriname. Een constructie die we ook als een koloniale zegen kunnen zien. Mijn diversiteit competenties heeft me in het tot de bot verdeelde Nederland veel gebracht. Het kolonialisme was een hel voor onze voorouders. Daar twijfelt niemand aan. Ze hebben een jarenlange guerillastrijd gevoerd voor hun fysieke vrijheid. We kennen de beelden en de verhalen. Het verhaal van Susanne du Plessis heeft me als kind van tien erg aangegrepen. De juf op de lagere school in Paramaribo vertelde hoe de de huilende baby van de slavin even onder water werd gehouden tijdens een boottocht. Sussane du Plessis had last van het gehuil. Het kind stikte en bleef stil. Ik ervoer een gevoel van haat weer tegenover Nederlanders. Door de jaren heen heroverweeg je je houding tegenover deze periode. Mijn belangstelling voor de culturele drivers van onze armoede heeft me in aanraking gebracht met het boek van de eerste premier van Trinidad en Tobago Eric Williams in zijn boek Capitalism and Slavery schrift hij ondermeer dat slavernij niet kleurgebonden is. Het is een kwestie van macht uitoefenen over een andere met het doel meer geld aan over te houden.

Samengevat: Uitbuiting kent geen kleur

Het zit in de mens. Chinezen hebben hun eigen mensen tot slaven gemaakt bijvoorbeeld. Dit heeft me van het emotionele pad afgeholpen. Ik zoek het dieper. Ieder mens staat voor de keuze om goede en of slechte dingen te doen. Het tweede is heel eenvoudig. Onze omgeving met de media als koploper provoceert ons dagelijks om voor het slechte te kiezen. We staan in Suriname voor de uitdaging dat met een jonge slimme gealfabetiseerde bevolking, een enorme betrokken diaspora, een prachtig groen land, grenzend aan BRIC land Brazilië en aan de EU in het oosten, onze brain en capital force slim kunnen investeren in de juiste sectoren waar er een duurzame toekomst in zit. We hebben gekozen voor vijf sectoren waar de meeste Surinamers actief in zijn.

Tuinbouw, Toerisme, Techniek, Sport en Cultuur

Deze vijf sectoren kunnen met een technology push & market pull aanpak in slimme business supply chains netwerken tot doorbraken leiden waarbij niet alleen het Bruto Nationaal Product ook het Bruto Nationaal Geluk snel groeit. Hiervoor zullen Overheid, Onderwijs en Ondernemen deze visie moeten delen. Om te beginnen op districtsniveau. De daaruit voortvloeiende acties wordt publiek private co-creators uitgevoerd. Suriname in het jaar 2025 impliceert dat Suriname vijftig jaren onafhankelijk is. Dat jaar wordt het overwinningsfeest gevierd op onze mentale armoede. De overheid belichaamd door de unit Decentralisatie werkt samen met onderwijsinstellingen en hun studenten en ondernemers. Samen investeren ze in Suriname 2025. Dit alles gebeurt in totale vrijheid, zonder agenda van wie dan ook. De vrijheid die bevochten door onze voorouders wordt nu benut om de economische vrijheid te realiseren. De plantage en de goedkope grondstoffen economie wordt vervangen door een flexibele creatieve netwerkeconomie met integratie van de totale Surinaamse diaspora. De kracht en schoonheid van onze verschillen is het culturele kapitaal van Suriname dat het nieuwe bindmiddel is en blijft van onze samenleving.

2025 Republiek Suriname 50 jaar

In 2025 viert de Republiek Suriname haar vijftigste verjaardag en wij moeten aan Mama Sranan haar duurzame toekomst terug geven. Een toekomst dat mama Sranan in staat stelt om haar kinderen, haar planten en haar dieren te voeden met gezond voedsel. We zullen er alles aan moeten doen om de juiste mindshift te realiseren zodat de beslissers van de toekomst de juiste beslissingen nemen in het voordeel van Mama Sranan. We zijn daarom in 2012 begonnen met de voorspoedbeweging SrananPasi om in 2015 in Suriname en daarbuiten een boodschap te delen met alle Surinamers. In 2020 moeten de voorspoedsuccessen zodanig zichtbaar zijn dat er meer energie en inspiratie vrijkomt om vooral door te gaan.  In 2025 zal dit ondeelbare Surinaamse volk de vijftigjarige onafhankelijkheid vieren. De successen per district worden gevierd. Het is een kwestie van samenwerken in vertrouwen.


Grotere kaart weergeven

 

 

PAGE

CONTENT

1

SURINAMERS

2

SAMENWERKING

3

SRANANPASI

4

CONTENT

5

CONTENT

6

CONTENT

7

RESORT BAKKIE

8

CLAUDIA REFOS

9

DAMARU

10

NETWERK

Terug naar de reguliere website
www.surinamersindiaspora.net